26 Aralık 2013 Perşembe

Neden kimse Frodo'nun Tek Yüzük'ü taşımasına itiraz etmedi?

Filmi izleyip bu soruyu sormak oldukça doğal bir durum. Ufacık bir hobbite yüzüğü teslim etmek için geçerli hiçbir neden yok gibi. Bir Legolas'a verselerdi yüzüğü, çok mu olurdu yani ha? Aslında iş o kadar da basit değil...
Duruma, yüzüğün yok ediliş öyküsünü tersten izlemekle başlamak gerekli. Sondan başlayıp yüzüğün Hüküm Dağı'na atılmasını sağlayan etmenleri göz önünde bulundurmalı.
Yüzüğü yok etmek için Mordor'a girmek gerek, bu açık ve net.

Mordor'a toplamda 4 yolu var. Tek tek bu yolları değerlendirelim (Harita için)
1. Mordor'a doğusundan girmek. Bu zaten uzun olan bir yolculuğu daha da uzatmak demek. Mordor'un kuzey sınırını çizen Ered Lithui dağlarının doğu kısımları güvenli değil, Kralın Dönüşü'nde Sauron için savaştıklarını gördüğümüz o paralı askerler buralardan geliyor. Orta Dünya'nın doğu kısımları hiç mi hiç güven değil. Bir de üstüne aynı yolu tekrar geri Mordor'un kuzey batısına kadar yürüemek gerek ki, bu daha da büyük bir tehlike. Bu yolun bahsinin bile geçmemesi oldukça normal bir durum.
2. Dağların üstünden geçmek. Bunun tek yolu da doğal olarak kartallar sayesinde olabilir. Bununla ilgili oldukça ünlü bir video var, How Lord of The Rings Should Have Ended. Öncelikle kartalların birer vahşi hayvan değil de, kendi iradeleri, dilleri olan bir ırk olduğunu belirtmek gerek. Öyle evcilleştirebileceğiniz yaratıklar falan değiller. Misty Mountain'in zirvelerinde yaşarlar ve Dünya'nın sorunlarıyla pek alakadar olmazlar. The Hobbit'te yardıma gelmelerinin nedeni daha önceden Gandalf'ın onlara yardım etmiş olmasıdır. Bu borcun karşılığında sadece Gandalf'ın isteğine yanıt verirler. Ancak Mordor'a elinde Tek Yüzük'le girmek, yine de bu borç karşılığında yapabilecekleri bir iş değil. Hadi oldu da kabul ettiler diyelim, yüzlerce okçu ork, nazgul ve Tek Göz faktörleri var. Bunlar birleştiriğinde, ki özellikle Tek Göz nedeniyle, Mordor'a girmeye çekinirlerdi. Girseler bile Hüküm Dağı'na varamadan indirilirlerdi. Dağa varsalar bile, dayanılamaz sıcaklık nedeniyle üstünden geçip Yüzük'ü atamazlardı. Sıcak hava yükselir gençler. Altında daimi lav olan kraterin üstünden nasıl uçacaksın sen? Bu iş bozan o kadar çok etken var ki, Mordor'a doğudan girmek bile daha mantıklı. "Huaa koca macera gereksiz olm, kartallarla uçup atsalarmış işte yüzüğü" deyip ucuz trolllük numaraları peşinde olan insanları görmekten gına geldi artık. Bırakın bu işleri. Her yerinden mantık fışkıran süper kahraman filmlerinizi izlemeye devam edin siz. Neyse.
3. Düz, direkt The Black Gate'ten girmek Mordor'a. Eh bunu yapabilecek cengaver olsaydı işte o zaman bu kadar maceraya gerek kalmazdı. Ha bir ara ciddi ciddi Frodo buna niyetlendi ama onunki de çocuk cesareti gibi bir şey sanırım.
4. Çok az kişinin bildiği (aslında bakarsak Gollum dışında bu yolu bilen birisini de bilmiyoruz.) Minas Morgul'un girişindeki merdivenler. Zaten bu yol kullanıldı.

Şimdi bu yolu bilen tek kişi Gollum'du. Gollum'dan bu yolu öğrenmek için iki şey gerekli; bir, Gollum'la karşılaşmak, iki, Gollum'la karşılaşıldığında onun canını bağışlayıp öldürmemek. Peki sizce bunu başkası yapar mıydı? Ve ayrıca Gollum, eğer Yüzük'ü taşıyan başkası olsaydı Yüzük'ü almak için saldırır mıydı? Bir Legolas'ın, bir Aragorn'un ya da başka bir elf,cüce ya da insanın Yüzük'ü taşıdığını düşünelim. Gollum da cidden pis gaza gelip bir gece ansızın saldırdı bu taşıyıcıya. Daha o anda ölümüne atlamış olmaz mıydı? Yüzük'ü taşıyan onu direkt öldürmez miydi? Bu durumda Mordor'a girişin tek yolu da Gollum'la beraber yok olmuş olurdu.
Frodo'nun, bir hobbitin Yüzük'ü taşıması Gollum'u cesaretlendirdi ki, gerçekten de Yüzük'ü geri alabilirdi. Oldukça yaklaşmıştı. Ama olmadı. Bu karşılaşma Frodo'ya bir şans oluşturdu ve Frodo bu şansı Gollum'u öldürmeyerek geri tepmemiş oldu. Peki, Frodo neden Gollum'u öldürmedi? İyi bir hobbit olduğu için mi sadece?
Yüzük Kardeşliği'nde Moria sahnesine gidelim. Yolu bulamayıp durduklarında Gandalf ile Frodo arasında geçen diyaloğu hatırlayalım. Birebir aynı olmayabilir ama kabaca şöyle bir konuşma geçiyor aralarında;
"Yazık, keşke fırsatı varken Bilbo onu (Gollum'u) öldürseymiş."
"Yazık mı? Ölüm hakkında karar verirken bu kadar aceleci olma. Yaşayanları bazısı ölümü hakeder, ölülerin bazısı da yaşamı. Onlara yaşamı geri verebilir misin?"
Keşke fırsatı varken öldürseymiş diyor Frodo. Yani, o anki zihniyeti ile Frodo Gollum ile karşılaşsa öldürür. Sonra Gandalf'ın nasihatları geliyor. Frodo'nun düşünceleri değişiyor. Ayırca Gandaf, Gollum'un rolünün daha bitmediğini de belirtiyor orada. İşte Frodo Sting'i Gollum'un boğazına dayadığında bu konuşma aklına geliyor. Bilbo'nun neden Gollum'u öldürmediğini. Ve öldürmüyor onu, o an için geçerli bir nedeni yok, hatta Sam öldürüp gidelim şunu bile diyor. Ama öldürmüyor. Burası hikayede kırılma noktası. Gandalf sadece filmde arkadan duygusal müzik verip hüzünlü sahne yaratmak için nasihat veren bir yaşlı bilge değil. Her zaman doğruyu ve gerekeni söylüyor, burda da olduğu gibi. Orada, Moria'nın karanlığında otururken, Tek Yüzük'ü yok edebilecek tek kişinin düşüncelerini değiştirerek, aslında Orta Dünya'nın kaderini değiştiriyor.

Gollum macerada kilit nokta, ve onu kullanabilecek tek kişi de Frodo. İşin özü bu aslında.

"I think that this task is appointed for you, Frodo; and that if you do not find a way, no one will"
Bu laf filmde Galadriel'e ait, ancak kitapta Elrond söylüyor divanda. Eğer yolu sen bulamazsan, kimse bulamaz. Açık bir şekilde Elron'un gerçekten de bu işi yapabilecek tek kişinin Frodo olduğunu fark ettiğini görüyoruz. Zaten Elrond'un geleceği sezm yetisi olduğu biliyoruz. Burada da Frodo'nun Gollum ile yaşayacaklarını görmüş olabilir. Gandalf'ın da bunu farketmesi çok zor değildi sanırım.

Aynı zamanda hobbitlerin diğer ırklara göre Yüzük'e daha dayanıklı olduğunu da biliyoruz. Yani en azından Elrond ve Gandalf Bilbo'nun 70 yılın ardından çok da zorlanmadan Yüzük'ü bırakabilmesini şaşırtıcı bulmuş olmalı. Zaten beli bir süredir Yüzük'ü taşımakta olan ve diğerlerine göre daha dayanıklı görünen Frodo'nun taşıması o kadar yanlış değil. Hobbitlerin dayanıklılığı ile ilgili en sağlam teori ise şu, Sauron Yüzük'ü yaparken cüce,elf ve insanlara hükmetmek, onları kendisine çekmek için yapmıştı. Hobbit diye bir ırktan haberi bile yoktu. Gom Player'ın desteklenmeyen video formatı hatası gibi bir durum var yani. Bu önemli bir etken olabilir bu konuda.

Frodo'nun yaptığı, ve eğer başkası Yüzük'ü taşısaydı muhtemelen yapmayacağı, bir diğer önemli şeyse Kardeşliği bırakıp tek başına yola devam etme kararıydı. Bu fikri onun aklına sokan da Galadriel olmuştu. Aynı zamanda Gandalf da Moria'ya girmeden önce Boromir'e bakaraktan Frodo'yu uyarmıştı. Bu uyarılar, Boromir'in Yüzük'ü almaya çalışmasıyla beraber birleşince Frodo'yu cesaretlendirmeye yetti. Eğer yola birlikte devam etselerdi, Boromir'in başına gelenler Legolas,Gimli ve Aragorn'un da başına elbet gelirdi. Sadece zamanları farklı olurdu. Boromir biraz daha iradesiz çıktı. Bunda ülkesini koruma düşüncesi de önemli bir etkendi. Babasının zorlamaları, Yüzük Gondor'a gelmeli falan demesi.

Şimdi soruyorum, Frodo'dan daha iyi bir Yüzük Taşıyıcısı var mı kafanızda?



1 yorum:

  1. samwise gamgee okadar birazda ben taşıyım iyi niyetle dedi ama frodo bırkamadı sam de hobbit çok iyi bi arkadaşlık bağı var birazda o taşısaydı ne olurdu?

    YanıtlaSil